Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

2/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ Δράσεις με αφορμή την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 6 Μαρτίου 2014

Στο 2/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Ν. Χανίων πραγματοποιήθηκαν 3ήμερες εκδηλώσεις, από 5-7 Μαρτίου 2014, με αφορμή την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν ήταν οι εξής:
·        Διήγηση παραμυθιών - ιστοριών σχετικών με το θέμα: «Στην μπαλονοχώρα» (διασκευή ιστορίας που είχε δημιουργηθεί κατά την περυσινή χρονιά στο Νηπιαγωγείο μας), «Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα» του Μερκούριου Αυτζή, «Ο Ήλιος και ο Αέρας» του Γεώργιου Δροσίνη, «Ξέρω να λέω ΟΧΙ» της Χριστίνας Ρασιδάκη.
·        Στη συνέχεια, το περιεχόμενο καθενός από αυτά έγινε αντικείμενο επεξεργασίας, ώστε να αναγνωριστούν τα συναισθήματα των ηρώων, να ζωγραφιστούν τα χαρακτηριστικά τους σε χαρτί αλλά και να συζητηθούν οι επιπτώσεις τους.
·        Εξετάστηκε η συμπεριφορά δραστών, θυμάτων, παρατηρητών και συζητήθηκε η σοβαρότητα του φαινομένου και οι ευθύνες που έχουν όλοι στην εμφάνισή του, ενώ αναζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσης των συγκρούσεων ή περιστατικών βίας.
·        Ταινίες σχετικές με το θέμα και υλικό από το «Παρατηρητήριο για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού», του ΥΠΑΙΘ και από το ιστολόγιο «Ενεργή μη βία» έγιναν αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση.
·        Οι εντυπώσεις των παιδιών από την εξέταση του φαινομένου αποτυπώθηκαν ζωγραφικά.
·        Πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής με τα έργα των παιδιών και προσκλήθηκαν οι γονείς και κηδεμόνες τους να την επισκεφθούν, ώστε να λάβουν γνώση των δραστηριοτήτων μας σχετικά με την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
·        Δραματοποιήθηκε η ιστορία «Στην μπαλονοχώρα» με εναλλαγή ρόλων (δράστες, θύματα, παρατηρητές).
·        Με τη σύνθεση μοτίβων από τα ζωγραφικά έργα των παιδιών δημιουργήθηκε αφίσα με τίτλο «Όχι στη βία, μίλα - Αγάπη».
·        Διανεμήθηκε έντυπο με συμβουλές άμεσων δράσεων για την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση, σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης, των γονέων των νηπίων.

Οι νηπιαγωγοί
Χριστίνη Τζομπανάκη, Ειρήνη Χιωτάκη, Σπυριδούλα Αντωνάτου, Ελίνα Ζωιδάκη




                                                               

1 σχόλιο: